Het kunstbeleid van de Gemeente Deventer lijkt onzichtbaar in het huidige tijdperk. In eerdere jaren werd er regelmatig kunst aangekocht van lokale kunstenaars, vaak via regelingen die destijds bestonden. Dit hielp om de gemeentelijke kunstcollectie op peil te houden. Jaarlijks werden minstens één of twee werken aangeschaft. Een goed overzicht van kunstenaars die door de jaren heen in Deventer hebben gewoond en gewerkt, zou de geschiedenis en culturele rijkdom van de stad versterken. Helaas ontbreekt zo’n overzicht, waardoor we bij terugblikken op deze periode een beperkt beeld overhouden.
Momenteel toont Museum De Waag slechts een klein en mager overzicht, beperkt tot een specifieke periode. Waar zijn de hedendaagse Deventer kunstenaars met hun werk? Het lijkt erop dat er geen structureel collectiebeheer voor Deventer kunst bestaat. Dit wordt onderstreept door het feit dat kunstwerken uit het oude stadhuis zijn verwijderd omdat de architect dit bij de bouw van het nieuwe stadhuis afdwong. Deze werken zijn opgeslagen in Zwolle, wat aanzienlijk kostbaar bleek. Bovendien zijn destijds veel werken op mysterieuze wijze verdwenen, vermoedelijk meegenomen door personen die ze privé wilden houden. Dit alles roept de vraag op: hoe waardeert de gemeente haar kunstenaars eigenlijk?
Een permanente plek waar Deventenaren het werk van hun eigen kunstenaars kunnen bewonderen, ontbreekt volledig. Dit is een gemiste kans. Hoewel er initiatieven zijn, zoals tentoonstellingen in de Bergkerk, worden kunstenaars vaak opgepropt in samenwerkingsverbanden. Hierdoor komt hun werk niet volledig tot zijn recht. Een beter alternatief zou zijn om een kleiner aantal kunstenaars individueel te laten schitteren, met als kroon op het werk de aankoop van enkele stukken voor de gemeentelijke collectie.
Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te realiseren zonder hoge kosten. Denk aan het herbestemmen van bestaande ruimtes zoals het stadhuis, Kunstenlab of de Bergkerk voor reguliere exposities. Of ga een samenwerking aan met slechtlopende musea of neem een dergelijk museum over. Voorbeelden zoals Museum MORE in Gorssel of Museum Singer in Laren laten zien wat een goed beleid kan betekenen voor een stad. Dit brengt niet alleen kunst en cultuur naar de voorgrond, maar stimuleert ook de lokale economie en middenstand.
Deventer heeft de potentie om opnieuw een kunstenaarsstad te worden, zoals het ooit bekend stond. Hiervoor is wel nodig dat de gemeente buiten de huidige kaders durft te denken en het beleid opnieuw vormgeeft. Het huidige gebrek aan aandacht voor lokale kunstenaars doet afbreuk aan de rijke cultuurhistorie van Deventer én haar toekomst.